>
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ Φυτώριο: 2109761024 | Eshop: 2107101520
  • Το #1 Online Shop για τον κήπο!
  • Courier 2,9€ - Μεταφορική από 5,9€

Απαλλαγείτε από τα Μυρμήγκια!

Απαλλαγείτε από τα Μυρμήγκια!
23-07-2017

Απαλλαγείτε από τα Μυρμήγκια!

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae. Έχουν συνήθως χρώμα καφέ έως μαύρο, ωστόσο υπάρχουν και μερικά είδη που έχουν κι άλλα χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο ή άσπρο. Είναι πολύ δυνατά έντομα και μπορούν να σηκώσουν 25 φορές το βάρος τους. Η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού είναι 45-60 ημέρες.

Μια αποικία μυρμηγκιών έχει τη βασίλισσα ή αν είναι μεγάλη αποικία τις βασίλισσες, και πολυάριθμους εργάτες. Η βασίλισσα όπως και οι εργάτες είναι θηλυκού γένους. Οι εργάτες είναι τα μυρμήγκια που βλέπουμε να μεταφέρουν την τροφή ή να σκάβουν τις φωλιές. Η βασίλισσα μένει στην φωλιά και έχει σαν μοναδική φροντίδα να γεννά αυγά. Υπάρχουν και τα αρσενικά τα οποία βρίσκονται ζωντανά κάποιες εποχές στην φωλιά. Η μόνη τους δουλειά είναι να ζευγαρώσουν με τη βασίλισσα. Μετά το ζευγάρωμα συνήθως πεθαίνουν.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα μυρμήγκια αποθηκεύουν την τροφή που θα χρειαστούν τους χειμερινούς μήνες σε μεγάλες αποθήκες που τις κατασκευάζουν μέσα στις φωλιές τους. Όπως αναφέραμε τα περισσότερα μυρμήγκια δημιουργούν φωλιές σε δέντρα ή σε πεσμένους κορμούς δέντρων, στο έδαφος και γενικότερα σε ξύλα. 

Κάποια από τα είδη μυρμηγκιών που κάνουν εισβολή σε κτίρια υπάρχει η πιθανότητα να φτιάξουν μία υπεραποικία, δηλαδή μία αποικία που χωρίζεται σε υπομέρη ή σε διαφορετικά τμήματα με φωλιές σε ξεχωριστά σημεία. Τα μέλη της υπεραποικίας όμως αναγνωρίζονται ως μέλη της ίδιας ομάδας μεταξύ τους. Στην περίπτωση που κάποιο τμήμα αποκοπεί διαθέτει μεγάλη πιθανότητα να επιζήσει ως ξεχωριστή αποικία. Τη συγκεκριμένη ικανότητα εκμεταλλεύονται κάποια είδη των πόλεων προκειμένου να μεταφερθούν σε νέα μέρη.

Οι φωλιές τους βρίσκονται στο έδαφος σε μορφή υπογείων θαλάμων ή σε κορμούς δέντρων. Ζουν σε οργανωμένες αποικίες (Camponotus, Linepithema, Monomorium Pharaonis) και φτιάχνουν φωλιές σε εσωτερικούς χώρους με ιδιαίτερη προτίμηση την κουζίνα και ειδικότερα σε πρίζες, πλακάκια, ντουλάπια και σε τοίχους ραμποτέ σε όλο το πλάτος (πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά), καθώς επίσης σε εξωτερικούς χώρους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα μυρμήγκια εάν καταλάβουν πως κινδυνεύει η φωλιά τους μπορούν να τη μεταφέρουν έως και σε 90 μέτρα μακριά περιμετρικά από το σημείο που βρίσκεται η φωλιά τους.

 

Προστάτες της αποικίας είναι τα άπτερα στείρα θηλυκά, τα οποία διαθέτουν μεγάλα σαγόνια, είναι μεγαλόσωμα και αποκαλούνται μυρμήγκια στρατιώτες. Τα συγκεκριμένα μυρμήγκια διαθέτουν πολύ μεγάλη δύναμη καθώς έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τροφή από πολύ μεγάλη απόσταση στη φωλιά τους, την οποία έχουν εντοπίσει και ελέγξει με τις κεραίες τους.

Οι κεραίες είναι πολύ σημαντικές για τα μυρμήγκια καθώς αποτελούν το όργανο με το οποίο αντιλαμβάνονται αν μία τροφή είναι κατάλληλη γι’ αυτά. Υπεύθυνες συλλογής της τροφής είναι οι εργάτριες. Στην είσοδο της φωλιάς των μυρμηγκιών υπάρχουν τα μυρμήγκια οπλίτες, οι οποίες είναι θηλυκά που δεν επιτρέπουν την είσοδο στη φωλιά σε εργάτριες που μεταφέρουν τροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον πληθυσμό τους και αποτελούν τους φύλακες της φωλιάς.