• ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ στο 210 97 61024

  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 200€ (εντός Αττικής)

Δείτε το site σε mobile version
Δείτε το site σε desktop version
  • ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ στο 210 97 61024

  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 200€ (εντός Αττικής)

Menu

Καταπολέμηση μελίγκρας

Καταπολέμηση μελίγκρας
01-01-0001

Καταπολέμηση μελίγκρας

Η μελίγκρα ή αλλιώς αφίδα είναι έντομο που προσβάλλει πολλά είδη φυτών που έχουμε στον κήπο. Περικυκλώνει τα στελέχη, τα φύλλα και τα άνθη των φυτών,  απομυζεί τους χυμούς τους και εμποδίζει την ανάπτυξη τους.
 
Τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού καρουλιάζουν, παραμορφώνονται και μερικές φορές όταν η προσβολή είναι έντονη τα φυτά καλύπτονται με ένα κολλώδες στρώμα. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στα φυτά ευνοούν την εμφάνιση καπνιάς, μύκητες δηλαδή, που προκαλούν ένα μαύρο επίχρισμα πάνω στα φύλλα. Επίσης, οι αφίδες μεταφέρουν ιούς οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα φυτά. 
Ευτυχώς, το περιβάλλον δεν ευνοεί πάντα την εμφάνιση τους. Εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη ή το φθινόπωρο αν και βέβαια μπορεί να δράσει και το καλοκαίρι και μπορεί να δουλεύει με αργούς ρυθμούς και τον χειμώνα. 
 
Πολλές φορές οι αφίδες έχουν το ίδιο χρώμα με το φύλλο ή τον βλαστό και δεν είναι εύκολα ορατές. Καλό θα είναι λοιπόν να παρατηρείτε προσεκτικά τα φυτά σας για να προλάβετε το πρόβλημα στην αρχή και έτσι να το καταπολεμήσετε πιο εύκολα.

 
Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης:

⦁ Διαλύστε 30 γραμμάρια τριμμένο πράσινο  σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και προσθέστε ένα κουταλάκι οινόπνευμα (για να μην σας αφρίσει). Ψεκάστε πολύ καλά το φυτό και στις κάτω επιφάνειες. 

⦁ Φυτέψτε σκόρδο, λεβάντα, θυμάρι, δενδρολίβανο, δυόσμο, μέντα,  ρίγανη  κοντά στα φυτά σας για να τα προφυλάσσουν από αφίδες.

⦁ Καλύψτε άνθη κατηφέ με ζεστό νερό, ρίξτε λίγο τριμμένο πράσινο σαπούνι και αφήστε το για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα  σουρώστε και ψεκάστε με το διάλυμα που θα προκύψει. Μπορείτε ακόμα πολύ απλά, να φυτέψετε κατηφέ ανάμεσα στα καλλωπιστικά σας.

Αφαιρέστε τα έντομα με υγρό βαμβάκι ή πανί από τις κάτω επιφάνειες των φύλλων και τους προσβεβλημένους βλαστούς. 

⦁ Μία άλλη λύση είναι η χρήση βιολογικών σκευασμάτων που εμπεριέχουν φυσικούς εχθρούς της αφίδας οι οποίοι απελευθερώνονται και τις καταδιώκουν. Στη φύση υπάρχουν πολλοί φυσικοί εχθροί όπως είναι η ιδιαιτέρως αγαπητή στα παιδιά πασχαλίτσα. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από κάποιο φυτώριο ή να τα προσελκύσετε στο κήπο σας (π.χ φυτεύοντας μάραθο που είναι από τα αγαπημένα φυτά της πασχαλίτσας).  

⦁ Καταπολεμήστε τα μυρμήγκια! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το  ή  Aν ξαφνικά δείτε ασυνήθιστα πολλά μυρμήγκια πάνω σε ένα φυτό τότε σίγουρα υπάρχουν αφίδες. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος φυσικός σύμμαχος τους, γιατί τα μυρμήγκια τρέφονται με το μελίτωμα  που παράγουν οι αφίδες και τις προστατεύουν.

Καταπολεμούνται επίσης, με βιολογικά και συμβατικά εντομοκτόνα που θα βρείτε στο εμπόριο, όπως το βιολογικό εντομoκτόνο crypton το βιολογικό εντομoκτόνο-ακαρεοκτόνο spruzit ή το ετοιμόχρηστο φυτοπροστατευτικό ikebana. Τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων και ο θερινός πολτός μπορούν να έχουν άριστα αποτελέσματα στους κήπους. Επίσης, αποτελεσματικά είναι τα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα. Η εσχάτη λύση σε περίπτωση βαρείας προσβολής είναι η χορήγηση ισχυρών εντομοκτόνων με ριζοπότισμα ή ψεκασμό, αλλά κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται σε αστικούς κήπους (π.χ. οργανοφωσφορικά διασυστηματικά σκευάσματα). Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα των συσκευασιών.

 λεβάνταθυμάριδενδρολίβανορίγανη, κατηφέμάραθο,  crypton,  spruzit, ikebana

 

Διαβάστε επίσης