>
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ Φυτώριο: 2109761024 | Eshop: 2107101520
  • Το #1 Online Shop για τον κήπο!
  • Courier 2,9€ - Μεταφορική από 5,9€

Η φύτευση της τουλίπας στον κήπο σας!

Η φύτευση της τουλίπας στον κήπο σας!
22-05-2014

Η φύτευση της τουλίπας στον κήπο σας!


Στην Ολλανδία ξεκίνησε να δημιουργείται ο μεγάλος αριθμός των σημερινών ποικιλιών βολβών τουλίπας και σήμερα περίπου το ήμισυ των εκτάσεων των αγρών της συγκεκριμένης χώρας φυτεύονται με βολβούς τουλίπας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε ετήσια βάση παράγονται στην Ολλανδία 3 δισεκατομμύρια βολβοί τουλίπας εκ των οποίων εξάγεται περίπου το 67%.

Τα χιλιάδες είδη και ποικιλίες τουλίπας έχουν ταξινομηθεί σε 23 ομάδες και η φύτευση τους ξεκινά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου σε μία ημισκιερή ή σε μία ηλιόλουστη θέση . Οι βολβοί της τουλίπας μπορούν να φυτευτούν σε ζαρντινιέρες ή στον κήπο, το χώμα τους όμως πρέπει να είναι μαλακό και με πολύ καλή στράγγιση καθώς οι βολβοί απεχθάνονται το χώμα που συγκρατεί νερό. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να προσθέσουμε καλά χωνεμένη κοπριά και οργανική ύλη στο χώμα μας. Ακόμα μπορεί να προστεθεί λίγος περλίτης ή ποταμίσια άμμος και είναι αναγκαίο να αναμιχθούν πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους προκειμένου το μείγμα να ομογενοποιηθεί. 

Οι βολβοί πρέπει να φυτευτούν έτσι ώστε η κορυφή τους να βρίσκεται σε βάθος 2-3 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους και σε απόσταση 15 με 20 εκατοστά ο ένας από τον άλλον.  Το σκληρό περίβλημα τους δεν πρέπει να αφαιρείται καθώς βοηθά την άμυνα τους απέναντι στα παράσιτα. Ο βολβός πρέπει να τοποθετείται με τη μύτη προς τα πάνω και το φαρδύ μέρος προς τα κάτω. Ακολούθως πρέπει να καλυφθούν με χώμα και να ποτιστούν και ανάλογα με την ποικιλία που έχει φυτευτεί η άνθιση ξεκινά από το Μάρτιο έως και την περίοδο του Μάιου.  Καλό είναι να μην φυτεύουμε το σύνολο των βολβών που έχουμε στη διάθεσή μας την ίδια ημέρα και να αφήνουμε να περάσει μία εβδομάδα, ανάμεσα σε κάθε φύτευση, έτσι ώστε να επιτύχουμε σταδιακή άνθιση καθώς η διάρκεια της ανθοφορίας τους είναι περίπου 2 με 3 εβδομάδες.

Η λίπανση μπορεί να βοηθήσει την άνθιση των βολβών σε σημαντικό βαθμό και μπορεί να ξεκινήσει αφού αρχίσουν αυτοί να βλασταίνουν και να συνεχισθεί έως και 4 εβδομάδες μετά το τέλος της άνθισης τους. Οι βολβοί μετά την ανθοφορία τους συνεχίζεται το πότισμά τους έως να ξεραθούν τα φύλλα τους. Ακολούθως πρέπει να εκριζώνονται οι βολβοί, να κοπεί ο βλαστός τους 2 εκατοστά πάνω από τη μύτη του βολβού και να απομακρυνθεί το χώμα εξωτερικά χωρίς τη χρήση νερού.

Είναι σημαντικό να αφεθούν σε ένα ημισκιερό αλλά αεριζόμενο σημείο για μερικές μέρες προκειμένου να στεγνώσουν και έπειτα πρέπει να προστεθεί λίγη σκόνη μυκητοκτόνου πάνω τους και να μπουν σε μια χάρτινη σακούλα. Μπορείτε να τους αποθηκεύσετε σε μία αποθήκη καθώς εκεί θα βρίσκονται σε ένα χώρο σκιερό και δροσερό ταυτόχρονα. Το Φθινόπωρο της νέας χρονιάς το μόνο που απομένει είναι να διαιρεθούν οι βολβοί που έχουν πολλαπλασιασθεί και να ξαναφυτευτούν.

Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να αφήσετε τους βολβούς μέσα στο χώμα τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτοί να αναβλαστήσουν την εποχή του Φθινοπώρου. Βέβαια με την παραπάνω μέθοδο τα άνθη που θα δώσουν θα είναι πολύ μικρά και υπάρχει και η περίπτωση να μην ανθήσουν καθόλου.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Φυτώριο μας μπορείτε να προμηθευτείτε σε γλαστράκι έτοιμο το φυτό της τουλίπας σε όποια ποικιλία και χρώμα επιθυμείτε!

 

-Βολβοί

-Ζαρντινιέρα

-Χώμα

-Κοπριά

-Περλίτης

-Ποταμίσια

-Άμμος

-Πότισμα

-Μυκητοκτόνο

-Αποθήκη.

 

Διαβάστε επίσης