• ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ στο 210 97 61024

  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 200€ (εντός Αττικής)

Δείτε το site σε mobile version
Δείτε το site σε desktop version
  • ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ στο 210 97 61024

  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 200€ (εντός Αττικής)

Menu

Τα μυστικά της σωστής λίπανσης

Τα μυστικά της σωστής λίπανσης
22-05-2014

Τα μυστικά της σωστής λίπανσης

Η λίπανση έχει σαν κύριο σκοπό τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και την προσφορά των θρεπτικών στοιχείων στα φυτά, που τα χρειάζονται προκειμένου να αναπτύσσονται και να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Για να γίνει αυτό το λίπασμα είναι απαραίτητο όπως και το χώμα, ο ήλιος και το νερό.

Τα λιπάσματα περιέχουν σε διάφορες αναλογίες τα τρία απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά, δηλαδή άζωτο (N), φώσφορο (P) και κάλιο (K). Επίσης μπορεί να περιέχουν και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος (Fe), το βόριο (B), το ασβέστιο (Ca), ο ψευδάργυρος (Zn), το μαγνήσιο (Mg) κ.α. Ο όρος ιχνοστοιχεία σημαίνει ότι τα φυτά τα χρειάζονται σε πολύ μικρές ποσότητες (ίχνη δηλαδή) και όχι ότι δεν είναι απαραίτητα.

Προβλήματα τοξικότητας-τροφοπενίας

Όλα τα στοιχεία είναι αναγκαία στη θρέψη των φυτών του κήπου και χρειάζονται, άλλα σε μεγάλες ποσότητες και άλλα σε μικρότερες. Όταν οι ποσότητες αυτές προσλαμβάνονται από τα φυτά κυρίως από το έδαφος πρέπει να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις αλλιώς δημιουργούν προβλήματα τοξικότητας (όταν είναι μεγάλες) ή τροφοπενίας (όταν είναι μικρές).

Πρέπει να τονιστεί ότι η ανεπάρκεια ή έλλειψη ενός στοιχείου σε κάποιο φυτό του κήπου δε σημαίνει υποχρεωτικά και έλλειψή του από το έδαφος. Είναι πιθανόν να υπάρχει επάρκεια τον ενώσεων αυτού του στοιχείου στο έδαφος, αλλά μπορεί κάποιοι παράγοντες όπως το προβληματικό pH να εμποδίζουν την αξιοποίησή του από το φυτό.

Τα συμπτώματα των τροφικών διαταραχών μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα μέρη των φυτών. Όμως, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση εκδηλώνονται στη φυλλική τους επιφάνεια.
Στην περίπτωση των τοξικοτήτων το ριζικό σύστημα υφίσταται εκτεταμένες φθορές. Συνέπεια αυτού του προβλήματος είναι τα φύλλα συνήθως να εμφανίζουν διάστικτους ή εκτεταμένους αποχρωματισμούς ή και νεκρώσεις, ενώ τα φυτά στον κήπο να παρουσιάζουν μία καχεκτικότητα ή ξηράνσεις βλαστών ή απώλειες φυλλώματος.

Τα λιπάσματα,  με βάση την προέλευση τους χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα χημικά και τα οργανικά. Τα πρώτα προέρχονται από τη σύνθεση στοιχείων μέσα από χημική επεξεργασία, που περιέχουν θρεπτικά στοιχεία σε διάφορες αναλογίες και τύπους. Οργανικά είναι όσα προέρχονται από ζωικές/φυτικές ύλες σε αποσύνθεση, όπως είναι η κοπριά, ο χούμος και τα φύκια.

Τύποι λιπασμάτων

Πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα

Περιέχει τα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά, δηλαδή το άζωτο (Ν), τον φώσφορο (P) και το κάλιο (Κ) σε ίση αναλογία μεταξύ τους καθώς και πολύ μικρές ποσότητες από κάποια ιχνοστοιχεία . Μπορεί να είναι σε στερεή μορφή ή σε υγρή. Μπορεί να είναι οργανικό ή χημικό. Για έναν ερασιτέχνη ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα σε στερεή μορφή είναι συνήθως αρκετό.

Υδατοδιαλυτό λίπασμα

Μπορεί να είναι οργανικό ή χημικό και υγρό ή σκόνη. Το προτιμούμε πάντα για φυτά σε γλάστρες, γιατί αφήνουν λιγότερα άλατα μέσα στο χώμα της γλάστρας.

Κοκκώδες λίπασμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανόργανο λίπασμα (τα γνωστά «μπλε μπαλάκια») αλλά υπάρχουν και οργανικά κοκκώδη. Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας αλλάζει και η μέθοδος χορήγησης του. 

Λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης

Βρίσκονται πάντα σε κοκκώδη μορφή. Ο κάθε κόκκος έχει εξωτερική επένδυση από ειδικό υλικό το οποίο επιτρέπει τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται να αποδίδονται στα φυτά σταδιακά. Εφαρμόζεται πάντα με απευθείας διασπορά στο έδαφος και όχι με διάλυση στο νερό του ποτίσματος. Το ενσωματώνουμε στο χώμα μια φορά, πριν τη σπορά ή τη φύτευση, και αυτό επιδρά στα φυτά για ένα διάστημα μερικών μηνών.

Διαφυλλικό λίπασμα

Μπορεί να είναι οργανικό ή χημικό. Εφαρμόζεται με ψεκασμό επάνω στο φυτό και όχι στο έδαφος. Είναι άμεσα αφομοιώσιμο από τα φύλλα, γεγονός που το κάνει πιο κατάλληλο για φυτά σε γλάστρες.

Κοπριά 

Είναι οργανικό λίπασμα. Προσθέτει θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος βελτιώνοντας και τη δομή του. Μπορεί να προέρχεται από τα περιττώματα αιγοπροβάτων, αλόγων, αγελάδων ή και πουλερικών. Ο καλύτερος τρόπος χρήσης της, είναι να την ενσωματώσετε στο έδαφος πριν τη φύτευση ή τη σπορά. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιείτε χωνεμένη κοπριά, δηλαδή να έχει παραμείνει ένα χρόνο τουλάχιστον σε επαφή με τον αέρα.  Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να «κάψετε» τα φυτά σας.

Κομπόστ

Άριστο οργανικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο κομπόστ ή να φτιάξετε μόνοι σας. Στη τελευταία περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε ορισμένα, οργανικής προέλευσης, υπολείμματα του κήπου και του σπιτιού. Τα διάφορα υλικά θα τα συγκεντρώσετε είτε σε σωρό είτε μέσα σε κάποιο κομποστοποιητή που θα βρείτε στην αγορά.

Συμπυκνωμένα οργανικά λιπάσματα

Συνήθως παρασκευάζονται μετά από ειδική επεξεργασία αίματος και υπολειμμάτων ζώων και ψαριών αλλά και φύκια ή μανιτάρια.

«Χλωρή λίπανση»

Ίσως η πιο φιλική προς στο περιβάλλον μέθοδος λίπανσης. Καλλιεργούμε φυτά με μοναδικό σκοπό, αφού αναπτυχθούν, να τα ενσωματώσουμε με φρεζάρισμα στο έδαφος ώστε να το βελτιώσουν. Τα καλύτερα για την περίπτωση αυτή είναι τα ψυχανθή (φασόλια, κουκιά, μπιζέλια).

Αγοράζοντας λίπασμα

Στο εμπόριο θα βρείτε το κατάλληλο λίπασμα για κάθε ανάγκη των φυτών σας, αλλά και για ειδικές κατηγορίες, όπως φυτά εσωτερικού χώρου, κάκτους, οξύφιλα κλπ. Ανακεφαλαιώνοντας, όλα τα λιπάσματα, είτε είναι οργανικά είτε χημικά, μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε στερεή ή υγρή μορφή. Τα στερεά υπάρχουν σε σκόνη ή κόκκους και απλώνονται στο έδαφος. Τα υγρά λιπάσματα ή αυτά που είναι υδατοδιαλυτά (δηλαδή διαλύονται εύκολα στο νερό) είναι πιο πρακτικά στη χρήση τους, αποδεσμεύουν γρηγορότερα τα θρεπτικά τους στοιχεία, αλλά απαιτούν πιο συχνή εφαρμογή. Για πλούσιο και πυκνό φύλλωμα, χρησιμοποιήστε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.  Για πλούσια ανθοφορία και καρποφορία, χρησιμοποιήστε λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο και κάλιο.

Πως θα αναγνωρίζετε τα λιπάσματα

Κατά την αγορά ενός λιπάσματος, ψάξτε την εκτίμηση N-P-K στη συσκευασία. Πάνω σε αυτήν, πρέπει να αναγράφονται τρεις αριθμοί (π.χ. 27/5/0) που αναφέρονται στην περιεκτικότητα των τριών βασικών στοιχείων τα οποία παράλληλα μπορεί να περιέχουν και δευτερεύοντα θρεπτικά στοιχεία . Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στο ποσοστό του αζώτου (N), το δεύτερο στο ποσοστό των φωσφορικών αλάτων (P) και το τρίτο στο ποσοστό του ανθρακικού καλίου (K). Αν π.χ ζητήσετε αζωτούχο λίπασμα, που βοηθάει στη ανάπτυξη του πράσινου φυλλώματος τότε ο πρώτος αριθμός θα είναι μεγαλύτερος.

Τι να προσέξετε

Αποφύγετε να αγοράζετε χύμα λίπασμα ή λίπασμα στη συσκευασία του οποίου δεν αναγράφεται η σύσταση του και οι οδηγίες χρήσης και εφαρμογής του.

Προτιμήστε το λίπασμα που θα αγοράσετε να ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη ανάγκη του φυτού για να μην του δημιουργήσετε προβλήματα. 

Για τις γλάστρες να χρησιμοποιείτε πάντα υδατοδιαλυτό λίπασμα ή λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης.

Ποτέ δε φέρνουμε σε επαφή τους κόκκους  του λιπάσματος με φυτικά μέρη, γιατί αυτά «καίγονται».

Ποτέ δε βάζουμε λίπασμα, όταν ξέρουμε ότι έρχεται ζέστη ή παγωνιά.

Όταν τα φυτά είναι απότιστα δεν τους ρίχνουμε λίπασμα γιατί κινδυνεύουν να «καούν». Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπασμα -ιδιαίτερα εκείνο που βρίσκεται σε στερεή μορφή- είναι σχεδιασμένο για να απορροφά πολλή υγρασία, οπότε απομυζά και την ελάχιστη υγρασία που έχει απομείνει στο φυτό, ξεραίνοντάς το.

Δεν πρέπει να ξεπερνιέται η συνιστώμενη δόση της λίπανσης. Το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες ή εντομολογικά προβλήματα, ή σε «κάψιμο» της ρίζας.

Συμπερασματικά, κάθε περίπτωση λίπανσης πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Όλες οι λιπάνσεις πρέπει να βασίζονται σε εξέταση του εδάφους, στο είδος του φυτού και τις ανάγκες του. 

Μερικοί γενικοί κανόνες λίπανσης 

 Δέντρα και θάμνοι: Στα φυλλοβόλα βάζουμε λίπασμα νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο. Στα αειθαλή και τα κωνοφόρα βάζουμε τον Οκτώβριο και την άνοιξη.

Εποχιακά Φυτά: Πλήρη λίπανση ή κα­λά χωνεμένη κοπριά κατά τη φύτευση. Βολβοί: Βάζουμε κοπριά πριν την φύτευση ή λίπασμα που περιέχει φώσφορο κατά τη φύτευση.

Τριανταφυλλιές: Λίπανση με το κλάδεμα την άνοιξη, επανάληψη μετά από ένα μήνα και μετά αφού τελειώσει η άνθηση.

Οξύφιλα: Λίπανση την άνοιξη ή όποτε χρειαστεί με σίδηρο. 

Τροπικά φυτά : H συχνότητα εξαρτάται από το είδος, χρησιμοποιούμε πάντα υγρό και σταματάμε το χειμώνα.

Κάκτοι: Χρησιμοποιούμε λίπασμα φτωχό σε άζωτο και σταματάμε το χειμώνα.

Λαχανικά : Όταν τα φυτεύετε, πρέπει να ενσωματώσετε στο έδαφος καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ. Στη συνέχεια, λιπαίνετε κατά περίπτωση.

Οπωροφόρα: Πλήρη λίπανση την άνοιξη και τον Ιούνιο.

Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων, θα έχει άσχημα αποτελέσματα στα φυτά αλλά και στο περιβάλλον. Όπως και σε όλα τα πράγματα, ισχύει το «Παν μέτρον άριστον».

Διαβάστε επίσης