>
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ Φυτώριο: 2109761024 | Eshop: 2107101520
  • Το #1 Online Shop για τον κήπο!
  • Courier 2,9€ - Μεταφορική από 5,9€

Προστασία φυτών από τον παγετό

Προστασία φυτών από τον παγετό
22-05-2014

Προστασία φυτών από τον παγετό

Οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα όπως άνεμοι, χαμηλές θερμοκρασίες, πα­γετόςχιόνι είναι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν τα φυτά που δεν είναι καλά προσαρμοσμένα σε τέτοιες συνθήκες.

 Αυτό που στην ουσία προκαλεί πρόβλημα στα φυτά κατά τον παγετό, είναι ότι το νερό στο έδαφος παγώνει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και έτσι το φυτό δεν μπορεί να το απορροφήσει με τις ρίζες του. Επίσης, τα κύτταρα του φυτού επηρεάζονται και μπορεί να σπάσουν τα τοιχώματά του και να καταστραφούν. Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τον παγετό αντιμετωπίζουν οι μικροί θάμνοι και τα μικρά φυτά και όχι τα βαθιά ριζωμένα δένδρα. Ας δούμε, λοιπόν, με ποιες μεθόδους μπορείτε να προφυλάξετε τα φυτά σας:

Περιορίστε τις αζωτούχες λιπάνσεις γιατί προκαλούν νέα τρυφερή βλάστηση.

Καλύψτε τα ευαίσθητα φυτά με αντιπαγετικό ύφασμα που θα βρείτε σε φυτώριο. Στην ανάγκη σκεπάστε με παλιές κουβέρτες, εφημερίδες ή ότι πρόχειρο βρείτε.

Στην επιφάνεια κάθε γλάστρας, τοποθετήστε ξερά χόρτα, φύλλα ή άχυρο. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να κρατήσετε τη θερμοκρασία υψηλότερη στις ρίζες. 

Επίσης, για την προστασία των ριζών μπορείτε να τοποθετήσετε τη γλάστρα μέσα σε μια άλλη μεγαλύτερη και να γεμίσετε το κενό με χαρτιά, κλαδιά ή φύλλα, που δρούν θερμομονωτικά.

Στα παρτέρια του κήπου μπορείτε να καλύψετε τα κενά ανάμεσα στα φυτά με ξερά φύλλα, κλαδιά ή καλά χωνεμένη κοπριά. Βάλτε ότι κλαδιά έχουν προκύψει από τα κλαδέματα των θάμνων και των δέντρων ή τα χόρτα από το κούρεμα του χλοοτάπητα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά επεξεργασμένο φλοιό πεύκου, που θα προμηθευτείτε από κέντρα κήπου ή φυτώρια.

Μεταφέρετε τα φυτά στο μπαλκόνι σε πιο απάνεμα και προστατευμένα σημεία, αν είναι δυνατόν κοντά σε τοίχους ή και στο σπίτι αν υπάρχει χώρος.  

Στα φοινικοειδή και τροπικά φυτά μην απομακρύνετε τα ξερά φύλλα το χειμώνα, γιατί με την παρουσία τους προστατεύουν τον κορμό και τις ρίζες.

Αν το χιόνι καλύψει τα φυτά σας μην το τινάξετε. Το χιόνι όταν είναι φρέσκο λειτουργεί σαν μονωτικό, αποτρέποντας τη θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 0°C. Αν όμως τα κλαδιά λυγίζουν από το βάρος τινάξτε πολύ προσεκτικά για να μην σπάσουν.

Μην κάνετε φυτεύσεις ή μεταφυτεύσεις τις ημέρες με πολύ κρύο ή χιόνι, γιατί τα φυτά είναι τότε πολύ ευάλωτα και μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Αποφύγετε τα κλαδέματα τις ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.Παρόλα αυτά, ο παγετός μπορεί να είναι και ευεργετικός για τη γονιμότητα του εδάφους και ιδιαίτερα σε αργιλώδη εδάφη γιατί με την πήξη του νερού στο έδαφος σπάνε οι σβώλοι σε μικρότερους, κάνοντας το , έτσι πιο γόνιμο. Επίσης, οι τόσο χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τα παράσιτα του εδάφους.

Διαβάστε επίσης