>
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ Φυτώριο: 2109761024 | Eshop: 2107101520
  • Το #1 Online Shop για τον κήπο!
  • Courier 2,9€ - Μεταφορική από 5,9€

Δράσεις αντιμετώπισης για τα κουνούπια

Δράσεις αντιμετώπισης για τα κουνούπια
22-05-2014

Δράσεις αντιμετώπισης για τα κουνούπια


Τα κουνούπια, εκτός από την ενόχληση που προκαλούν, είναι υπεύθυνα για την πρόκληση περισσότερων θανάτων στον άνθρωπο από κάθε άλλο οργανισμό στον πλανήτη. Τα κυριότερα γένη που απαντώνται στην Ελλάδα είναι το Anopheles sp., Aedes sp. (Aedes Albopictus είναι το γνωστό κουνούπι τίγρης) & το Culex sp. Αυτά μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως κίτρινο πυρετό, ελονοσία καθώς επίσης τον Ιό του Δυτικού Νείλου. Η θερμοκρασία, η υγρασία, η εποχή του χρόνου και το φύλο του κουνουπιού είναι παράγοντες καθοριστικής σημασίας για τη διάρκεια ζωής των ενηλίκων κουνουπιών. Τα αρσενικά ενήλικα κουνούπια ζουν μία εβδομάδα περίπου. Τα θηλυκά κουνούπια όμως ζουν έως και ένα μήνα ανάλογα με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Τα κουνούπια γεννάνε σε στάσιμο νερό όπου εναποθέτουν τα αυγά τους και αναπτύσσονται εκεί σε 4 στάδια. Τα στάδια ανάπτυξης των κουνουπιών είναι το αυγό, η προνύμφη, η νύμφη και το ακμαίο (το γνωστό σε όλους μας κουνούπι). Καθώς τα τρία πρώτα στάδια ανάπτυξης των κουνουπιών λαμβάνουν  χώρα σε στάσιμα ύδατα μία τακτική που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε είναι η προνυμφοκτονία, η οποία δυστυχώς δεν ακολουθείται στη χώρα μας παρότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών. Προνυμφοκτονία μπορεί να γίνει με το Du-Dim και το Aquatain, το οποίο δεν θεωρείται φάρμακο αλλά βιολογικό προϊόν και δημιουργεί μία μεμβράνη που προκαλεί μηχανικό αποκλεισμό στις προνύμφες και στις νύμφες των κουνουπιών
 


 

 

Αφού έχουμε πραγματοποιήσει το βασικό βήμα της προνυμφοκτονίας μπορούμε να ψεκάσουμε με ένα εκ των Fendona 6 SC, Bombex 25 CS, Tator EC κ.α. πρασινάδες, θάμνους και αλέες. Το Tator EC διαθέτει δύο διαφορετικές δραστικές ουσίες και έναν συνεργιστή. Ο ψεκασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα πράσινα σημεία που αναφέρθηκαν καθώς εκεί φωλιάζουν το μεσημέρι τα κουνούπια ειδικά όταν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία. 

Ιδανικές ώρες ψεκασμού είναι πολύ νωρίς το πρωί ή όταν πέφτει ο ήλιος. Μπορούμε να ψεκάσουμε εξωτερικά, σε έπιπλα, σε τοίχους και σε πέργκολες με καθολική διαβροχή. Φυσικά πρέπει να υπολογίσουμε ότι μπορεί υπάρχει εστία κουνουπιών στη γειτονιά μας, μπορούν να έρθουν μεταναστευτικά κουνούπια και για αυτό είναι απαραίτητο να γίνει μία συντονισμένη ενέργεια σε συνεννόηση με τους γείτονες μας.

Fendona, Tator, Bombex, Καταπολέμηση κουνουπιών, Εντομοαπωθητικό Z-Z Red, Ψεκαστήρες.

Διαβάστε επίσης